Mis geen enkele pitsstop: zo volg je de GP

Mon, 27 May 2024, 14:25

De Grand Prix is voor veel liefhebbers een meeslepend event om te volgen. Het maakt niet uit of je een fervent liefhebber bent van de autosport of dat je het gewoon leuk vindt om een dergelijk spektakel op de racebaan te bekijken; het volgen van de Grand Prix is toch het fijnst wanneer de stream en internetverbinding stabiel is.

De vraag is alleen: hoe krijg je zoveel mogelijk mee van de Grand Prix? De races van de Formule 1 streamen kan via verschillende streamingdiensten. Voor sommige aanbieders moet je betalen; anderen zijn gratis. In dit artikel lees je meer over de diverse manieren hoe je de Grand Prix kunt volgen.

Grand Prix volgen in Nederland: waar moet je zijn?

Wanneer je in Nederland woont, kun je sowieso bij één legale streamingdienst terecht: Viaplay. Viaplay is dé aanbieder van het hele Grand Prix programma. Hier check je alle races met Nederlands commentaar en kun je terecht voor streams van andere sporten, zoals voetbal en tennis. Het enige nadeel van Viaplay is dat je ervoor moet betalen. Anno december 2023 betaal je 15,99 per maand voor een abonnement. Niet iedereen zit erop te wachten om maandelijks dit geld kwijt te zijn aan een streamingdienst. Het vervelende is alleen dat er geen andere legale gratis streamingdiensten zijn in Nederland waar je gebruik van kunt maken.

Daarvoor moet je in het buitenland zijn of in ieder geval met een buitenlands IP-adres streamen. In landen zoals Zwitserland en Luxemburg zijn namelijk gratis streamingdiensten te vinden via waar je de Grand Prix volledig legaal kunt volgen. De vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat je een buitenlands IP-adres hebt zonder dat je meteen een verhuizing moet inplannen? Is dat überhaupt mogelijk? Het antwoord daarop is: ja, dat is zeker mogelijk. Door een VPN aan te schaffen, in te stellen en te activeren op het moment dat je de Grand Prix wil bekijken. Simpeler kan het bijna niet!

Volg de Grand Prix gratis met behulp van een VPN

Daarmee kun je namelijk een buitenlands IP-adres naar keuze activeren. Zo denkt je browser dat je vanuit dat land aan het streamen bent en kun je veilig internetten omdat je verbinding versleuteld is. Dat is de basis van een VPN: je zet hiermee een beveiligde verbinding op die anoniem is. Hierdoor is er niemand die zicht heeft op wat je online doet en wat je kijkt, zoals de Grand Prix. Zelfs je provider ziet niets van je online bewegingen; je internetgebruik is volledig anoniem. Dat is iets wat veel mensen erg prettig vinden nu er meer cyberaanvallen zijn dan eerder. Uit een rapport van Microsoft blijkt dat er 4.000 aanvallen per seconde worden uitgevoerd.

Door jezelf online te beschermen tegen dergelijke aanvallen ben je beter beveiligd. Daarnaast biedt een VPN nog een ander groot voordeel. Zodra je een VPN opzet, krijg je een ander IP-adres. Je kiest hierbij zelf een land vanaf waar je de browser wil laten denken dat je je bevindt. Vervolgens verandert je IP-adres in een IP-adres van het desbetreffende land. Niemand weet exact waar je bent en dat is fijn, want met zo’n buitenlands IP-adres kun jij gebruikmaken van de gratis streamingdiensten uit het buitenland. In andere woorden: je kunt alsnog gratis naar de Grand Prix kijken! Of nou ja, gratis: je moet wel wat betalen voor het gebruik van de VPN, maar meestal is dit slechts een paar euro per maand. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot buitenlandse streamingdiensten.

Kan ik niet gewoon een illegale streamingdienst gebruiken?

Nu denk je misschien dat je ook een gratis streamingdienst in Nederland kunt gebruiken die illegaal is. Toch wordt dit, hoe verleidelijk ook, afgeraden omdat het verschillende risico’s met zich meebrengt. Zo schendt het gebruik van illegale streamingdiensten voor het bekijken van de Grand Prix auteursrechten en intellectueel eigendom. Dit kan tot juridische stappen leiden, evenals tot boetes en andere wettelijke consequenties. Daarnaast is de kans groot dat illegale streams instabiele verbindingen en lage beeldkwaliteit bieden. Je wil niet dat je verbinding in de heat of the moment wordt afgebroken, omdat de verbinding zo slecht is.

Een andere reden om je tegen te laten houden om een illegale streamingdienst te gebruiken, is omdat illegale streamingwebsites vaak broeinesten zijn van kwaadaardige software en malware. Het bezoeken van zo’n website vergroot het risico op het besmetten van je device met virussen of spyware. Dat kan weer leiden tot grote privacy- en beveiligingsproblemen. Met het oog op groeiende cybercriminaliteit is het dus een heel slim idee om geen gebruik te maken van illegale streamingdiensten. Ga liever voor het aanschaffen van een VPN om een legale streamingdienst in het buitenland te gebruiken.

Hier kun je de Grand Prix onder andere bekijken

Heb je een VPN aangeschaft, een account aangemaakt en de app gedownload, maar heb je geen idee waar je de laatste races met onder andere Max Verstappen kunt volgen? No worries: verspreid over de hele wereld vind je een paar handige en toegankelijke gratis streamingwebsites. Er zijn ook betaalde websites te vinden die je met een VPN kunt gebruiken, maar in dat geval kun je niet altijd betalen met een Nederlandse pas of creditcard. En eerlijk is eerlijk: waarom zou je gaan voor een betaalde dienst als er ook goede gratis streamingwebsites beschikbaar zijn? Een aantal voorbeelden:

  1. Zonder twijfel de beste gratis stream die je in Europa kunt kijken: de SRF-stream uit Zwitserland. Deze website staat bekend om de hoge kwaliteit streams, dus je kunt ongestoord de Grand Prix volgen. Let op dat het commentaar wel in het Zwitsers is.
  2. Daarnaast is RTL Zwee uit Luxemburg een gratis streamingdienst die je kunt gebruiken om de Grand Prix te volgen. Ook deze stream is betrouwbaar en kwalitatief.

Versta je een beetje Duits? Check dan de streamingdienst Servus TV uit Oostenrijk. Het commentaar wordt gegeven in het Duits, dus als je daar een beetje verstand van hebt dan is dit de stream voor jou.

You may also like